Fast food przyczyną depresji u nastolatków? Zaskakujące podejrzenia naukowców
Wiele badań wykazało, że diety składające się głównie z fast foodów, mrożonych dań i przekąsek, czyli pożywienia, które zawiera dużo soli, za to zawierające niewiele owoców lub warzyw, są związane z prawie 50 procent wyższą częstością występowania depresji. Ponadto odkryto również, że spożywanie zdrowej żywności zmniejsza objawy depresji u dorosłych.
Fast food a depresja
Okazuje się, że im większa ilość sodu w moczu (co odzwierciedla jego spożycie), tym poważniejsze są objawy depresji, zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. Tendencja jest odwrotna w przypadku potasu. Unikanie słonej żywności na rzecz spożycia potasu może pomóc uniknąć depresji u nastolatków.
Nastolatkowie, którzy spożywają żywność niskiej jakości, mają wyższy wskaźnik cech związanych z depresją. Naukowcy jednak nie mogą udowodnić tutaj związku przyczynowo-skutkowego. Niektórzy badacze obserwowali przez dłuższy czas osoby, które odżywiają się niezdrowo, aby ustalić związek pożywienia z depresją, ale wyniki nie są jednoznaczne.
Mocz wykaże zaburzenia depresyjne?
W najnowszym badaniu wzięło udział 84 nastolatków, w tym połowa płci męskiej, głównie z biednych rodzin. Średni wiek wynosił 13 lat. Większość z nich miała dostęp do darmowych lub współfinansowanych obiadów. Badacze przyglądali się oznakom depresji w ciągu dwóch tygodni badania. Po kolejnym tygodniu przeprowadzono pomiar poziomu sodu i potasu w moczu. Ostatnim krokiem była ponowna ocena skali depresji na podstawie objawów zgłaszanych przez uczestników po 1,5 roku.
Ustalono, że zwłaszcza u dziewcząt istnieje silny związek między niskim spożyciem potasu a zmniejszoną częstością występowania depresji, podczas gdy wysokie stężenie sodu w moczu wskazywało na częstsze występowanie oznak tej choroby. Badacze poinformowali, że uzyskanych wyników nie można wyjaśnić na podstawie różnic w masie ciała, obecności objawów depresyjnych w punkcie początkowym badania lub ciśnieniem.
Nie tylko sód
Ważne dla sprawy może być również to, że zachwiane poziomy kluczowych składników odżywczych w wysoko przetworzonej żywności wpływają na mikrobiom jelitowy, o którym wiadomo, że ma związek z funkcjonowaniem mózgu.
Sylvie Mrug, współautor badania podaje, że zła dieta może być powiązana z innymi czynnikami ryzyka wystąpienia depresji, takimi jak izolacja społeczna, brak wsparcia, brak pieniędzy oraz dostęp do opieki zdrowotnej i nadużywanie różnych szkodliwych substancji. Dlatego jakość diety może być zaledwie wskaźnikiem odzwierciedlającym te pozostałe aspekty, które są faktycznymi czynnikami wywołującymi depresję.
Opis badania został opublikowany w czasopiśmie „The Physiological Society”.